Kunstenaars

MANDREW CROES

Mandrew is de spring in het veld van het atelier. Hij isamper een jaar van school af. Mandrew is een en al beweeglijkheid en spontaniteit. Hij is dol op cartoons en computer spelletjes. In zijn wereld komt hij cartoonidolen en helden tegen die hij graag wil portretteren. Hierin legt hij de lat erg hoog en dat is tevens z'n struikelblok. Mandrew heeft een fantastische authentieke tekenhand, maar hij wil de helden precies zo maken zoals ze er op het plaatje uitzien. Mandrew vraagt hierin ondesteuning, resultaat wordt stapje voor stapje bereikt.

Mandrew heeft in zijn weg naar volwassenheid al veel mee moeten maken. Dit heeft hem z'n aanstekelijke humor en ondeugd niet kunnen ontnemen.

Wij zijn blij met dit prachtige, eerlijke jong mens. Wij begeleiden hem met plezier in zijn pad naar meer zelfvertrouwen, zodat het vele dat hij in zich heeft tot ontwikkeling kan komen. 

SOPHI-AN

Sophi-An "De Dolfijnshow
Sophi-An "De Dolfijnshow

SophI-An is een nieuwe kunstenares werkzaam in het atelier van FrontaalKunst, net begonnen met haar eerste activiteiten op beeldend gebied.

SophI-An werkt verder ook als medewerkster bij Grand Café/ restaurant “De Lindenhof” in Soest.

 

Sophi-An is een vrolijke meid die ontzettend geconcentreerd met haar werk bezig is. Ze is de eigenzinnigheid zelf, hetgeen wij zien als een fantastische eigenschap.

Sophi-An is de baas over haar doek of papier waar op zij werkt. Zij werkt volledig zelfstandig, maar adviezen neemt ze als ze zorgvuldig in de week gelegd werden toch ter harte maar ze geeft hier wel haar hoogstpersoonlijke invulling aan.

 

 

 

LOUIS PLOEGMAKERS

Louis Ploegmakers "Visjes in keramiek"
Louis Ploegmakers "Visjes in keramiek"

Louis is een jong en veelbelovend kunstenaar.

Louis is net begonnen met zijn ontdekkingstocht lang de mogelijkheden om zich op het 2-D en 3-D vlak beeldend te uiten.

Voor ons als begeleiders bijzonder, fascinerend en inspirerend om dit proces ‘over de schouder heen te mogen volgen.

 

Louis maakt de meest verassende keuzes, waarbij je handen soms jeuken om in te willen grijpen. Maar dat is niet de bedoeling, handjes thuis. Deze zelfdiscipline, het proces volgen, maar op afstand blijven, je inleven in de belevingswereld van de persoon loont zich altijd weer.

Wij zijn erg blij met Louis, hij belooft een fantastisch kunstenaar te worden. Het mes snijdt aan twee kanten, kunst zal Louis veel bieden, wij hebben veel te ontdekken. Louis maakte reeds prachtige schilderijen op groot formaat en een aantal bijzondere keramische werkstukken. 

SAMANTHA PINCHETTI

Samantha Pinchetti met "vakantie in  Frankrijk"
Samantha Pinchetti met "vakantie in Frankrijk"

 

De bescheiden Samantha is een mens om van te houden.

Deze positief ingestelde jonge vrouw werkt al enige jaren op ons atelier.

 

Na lange tijd voetje voor voetje, aarzelend bezig te zijn geweest en maandenlang over een werkstuk te doen, is het hek van de dam.

Het is echt een belevenis om Samantha de laatste maanden aan het werk te zien, ze komt helemaal los. Samantha maakt soms 2 schilderijen op een dag. Zij probeert alle technieken uit. Samen met haar collega’s maakt ze nu zelfs foto’s en films.

 

Wat is er leuker dan dit proces van deze kunstenares van dichtbij mee te maken? Ze beleeft op een enthousiaste en aanstekelijke manier, ontzettend veel plezier aan haar werk. 

LARISSA VAN GOOIJEN

Larissa van Gooijen met "Casa di Larissa"
Larissa van Gooijen met "Casa di Larissa"

 

 

Larissa van Gooijen werkte enige jaren in het wijkcentrum De Malbak in Blaricum waar FrontaalKunst al meer dan 20 jaar een cursus Beeldende Vorming biedt.

Larissa is voortdurend met een persoonlijk onderzoek bezig. Zij heeft zich reeds ontwikkelt tot een kunstenares die fantastische mozaïeken maakt.

Momenteel verdiept Larissa zich in het tekenen. Zij maakt studies op het gebied van stillevens, perspectieftekenen en de menselijke anatomie. Zij wil hier alles over weten.

Met de meest uiteenlopende beeldende middelen maakt ze tientallen snelle schetsen die ze bij uitzondering verder uitwerkt.

 

SANDER SCHUILENBURG

Sander Schuilenburg
Sander Schuilenburg

Sander heeft een breed interessegebied. Hij schrijft gedichten, hij tekent en schildert, speelt schaak en darts, hij is geïnteresserd in autotechniek en computers en hij houdt van reizen. Sander werkt met enthousiasme en overtuiging, hij maakt in enkele minuten een lijnenspel dat hij verder afwerkt met kleurvlakken, codes, teksten en losse letters en cijfers.

Sander: "Alles wat ik bij FrontaalKunst maak is een impressie van wat in me leeft, de vorm en de kleur. Ik schilder voor de groei, de rest is minder belangrijk. Conclusie, kunst is voor de mens en niet de mens is voor de kunst. Het definieren van de persoon in al zijn/ haar omgeving daar gaat het om. In 2006 kwam ik in contakt met de bijbel. Dit boek is al bijna 10 jaar de basis van mijn eigen ervaring. Van hieruit is het schrijven van gedichten voortgekomen, uit een groei in de tijd net als met schaken".

 

 

 

MEREL ÖFNER

Merel Öfner
Merel Öfner

 

Merel is een vrolijke jonge meid die naast haar drukke baan in de horeca twee dagen op het atelier werkt. Merel werkt gestructureerd. Zij begint haar werkdag met het zorgvuldig bijvullen van haar palet. Alle kleuren moeten aanwezig zijn anders kan ze niet komen tot een verantwoorde kleurkeuze. Rondom het schilderij moeten doekjes liggen om de te natte verf weg te nemen.

Merel begint haar schilderij met het aanbrengen van een aantal grote doorlopende lijnen. Die geven vakken aan die of een aaneengesloten kleur krijgen of worden verdeelt in een groot aantal kleine vakjes die elk een andere kleur krijgen.

MARION RUITENBEEK

Marion Ruitenbeek
Marion Ruitenbeek

Marion pakt potlood of penseel en in een oogwenk staat de opzet voor een nieuw schilderij op het doek. Het thema van die dag kan een dier, een mens, ‘n huis of een boom zijn, in elk geval een onderwerp dat haar op dat moment boeit. Het idee hoeft dan alleen nog maar verder uitgewerkt te worden. Marion gebruikt vooral potlood, krijt en acrylverf en de meest verschillende gereedschappen, het kunnen rollers, pencelen, sponsen of stempels zijn.

Marion is een kunstzinnig, blij en energiek mens. Haar kleurige kunst werkt direct tot je gevoel.

Marion maakt ook werkstukken van keramiek. Ze maakt beelden en schalen.

Net als Marcella Campfens is Marion Ruitenbeek genomineerd voor de prestigieuze Special Award Special Award 2015, hét podium voor outsider kunst.

 

 

ZOË DIEPENBROEK

Zoë Diepenbroek
Zoë Diepenbroek

Zoë is een echt schildersbeest. Hij schept de verf met de kwast op van het palet en mengt de kleuren in dikke lagen direct op het doek. Steeds opnieuw past hij de kleuren aan tot hij er tevreden over is. Hij maakt dan het schilderij af door er figuren, meestal een kopvoeters overheen te tekenen met acrylstiften. Zoe maakt ook mooie keramiek. Hij maakt bouwsels die hij noemt naar de huizen van familieleden en vrienden. Ook idolen zoals Herman Brood of Ramses Shaffie inspireren Zoë tot het maken van een beeld. Prachtig zijn de plaquettes die hij maakt en ik zou bijna zijn onnavolgbare aandoenlijke vogelhuisjes vergeten die Zoë af en toe maakt.  Zoe werkt ook in een werkplaats waar industriële producten gemaakt worden. Zoë houdt van voetbal.

 

 

 

 

MARK VEEN

Mark Veen
Mark Veen

Van Mark Veen is de keramiek al langere tijd bekend en gewaardeerd in de wereld van Outsider-Art.

Mark verwierf de 3 e prijs in landelijk bekende K-4 Award. Een bekend werkstuk van Mark "Naar het Westen" een beeldengroep met twee paarden, is door KPN aangekocht. Dit werkstuk is een jaar lang in heel Nederland te zien geweest in een door Special Arts (Amersfoort) gecoördineerde reizende tentoonstelling. Het werk van Mark werd binnen Nederland getoond in oa "Het Scheepvaartmuseum" te Amsterdam, in "Het Arsenaal" in Willemstad en in de expositieruimte van "Restaurant Buitensporig" gevestigd in het voormalige Station van Tiel. Minder bekend van Mark zijn zijn schilderijen.
Mark is bezig zich de schildertechniek eigen te maken.
Hij legt de lat hoog en wil alles weten en leren;

perspectief, glaceer-technieken en licht en schaduw schilderen.
Gebeurtenissen die Mark raken zijn vaak motieven in zijn werk.

MANUEL SANCHEZ

Manuel Sanchez
Manuel Sanchez

Manuel komt meestal op het atelier binnen met de opmerking "ik zie het schilderij al voor me, maar ik moet het wel nog maken. Ik hoop dat het schilderij mooier wordt dan het beeld in m'n hoofd". Manuel vindt het ontdekken van verschillende technieken een uitdaging die hem veel plezier oplevert.

Manuel: “Ik ontwikkel mij als kunstenaar door vele stijlen door elkaar te mixen dat kan zijn popart, cartoons, Disney, maar ik schilder ook bloemstukken of landschappen met dieren. Ik heb, omdat ik Escher een boeiend kunstenaar vind, naar eigen interpretatie Escherachtige schilderijen gemaakt met een bepaalde optische illusie. Ik heb ook een portret van Escher gemaakt. Ik ben goed in portrettekenen. Onlangs heb ik portretten gemaakt van mijn collega’s bij FrontaalKunst. Ook heb ik een statieportret 
gemaakt van Koning Willem Alexander.
Man Bijt Hond maakte hierover een mooie TV-uitzending.
Ik werk het liefst met felle kleuren, soms ook in zwart/ wit."

 

 

 

 

 

 

DICK TEN BRAAK

Dick ten Braak
Dick ten Braak

Dick: “Ik schilder mijn hele leven al. Voor mijn 40e heb ik als schilder opgesloten gezeten. Ik schilderde landschap. Later ben ik meer mezelf geworden. Ik werk na die zware tijd meer ontspannen, mijn werk veranderde, het werd meer modern. Ik schilderde op kleine doekjes,  Karel Appel werd mijn grote voorbeeld. Voor mij was de materie de hoofdzaak. ’t Ging wat voorstellen, ’t zit al in je bolletje, vooral de kleur komt er gewoon uit, uit de vrolijkheid. De schilder Dicky zegt u, denk niet wat u doet, ik denk maar om de verf op ’t doek te smijten en hoe meer verf, hoe meer kleur, hoe meer zonneschijn. Vergeet niet bij dat alles, dat je de rest met rust moet laten, dan is de materie, de verf en ’t doek op z’n plaats”.

 

 

JAN BENECKE

Jan Benecke
Jan Benecke

 

Jan is als een wervelwind. Als hij naar het atelier komt heeft hij in zijn hoofd al lang het thema voor die dag. ‘s Morgens heeft hij amper tijd om iets te drinken of met zijn collega’s te kletsen. Het liefst neemt hij pen en papier en gaat aan de slag. Teksten, letters en cijfers worden bij de tekeningen geplaatst. Hij werkt snel en direct. Alles heeft een betekenis, niets is verwisselbaar, wat mislukt is wordt direct verscheurd.

Vervolgens wilt Jan met klei werken. De tekeningen die hij vooraf maakte, worden bij de werkplek opgesteld. Ook met deze techniek werkt Jan ongelooflijk snel en schetsmatig. Een oog? Dat maak je door met de achterkant van een penseel in de bonk klei die het hoofd voorstelt te steken en rond te draaien. Jan maakt fantasievolle fragile constructies van klei.
Jan schildert het liefste liggend op z’n buik
met alle materialen en vellen papier op grijpafstand.
Eerst een pen-tekening, dat overtrekken met oliepastel 
en dan snel aan de gang met verf. En: klaar is kees.

 

 

 

 

 

DOUWE VAN ZANTEN

Douwe van Zanten
Douwe van Zanten

Douwe is een man van weinig woorden. Het werk van Douwe is oorspronkelijk. Alle mensen, dieren auto's bomen etc. die op zijn schilderijen voorkomen zijn zeer herkenbaar, Douwe. Uniek zijn de paartjes die hij tekent. Zij zijn in elkaar verstrengeld in een kushouding.

Al schilderend weet Douwe vanuit zijn eenvoudige beeldtaal, die aan Dick Bruna doet denken, heel wat variatie in zijn werk aan te brengen. Douwe werkt met viltstift en acrylverf op papier en op doek.

 

 

BRITT DAMSMA

Britt Damsma
Britt Damsma

Britt's werk is verhalend, zij verwerkt ook vaak teksten in haar schilderijen. Onlangs heeft Britt een prachtig stripverhaal gemaakt. Britt maakt eerst een uiterst gedetailleerde tekening met potlood of viltstift. Deze tekening wordt dan overgeschilderd. Britt werkt vanuit haar fantasie.

Britt: “Sinds enkele jaren werk ik op het atelier van FrontaalKunst in het Poorthuis in Baarn. Dit is een echte kunstwerkplaats, waar je allerlei technieken kunt leren zoals lino’s snijden en beelden maken.

Ik kan in schilderen m’n rust vinden en m’n verstand op nul zetten. Ik kan een beetje dromen en denken aan wat ik ga doen. Ik denk dan ook aan kunst en mooie schilderijen maken. Ik doe graag mee aan tentoonstellingen. Ik stel het op prijs als mensen mijn werk goed vinden. Verkopen vind ik ook leuk, dat wil zeggen dat mensen mijn werk echt mooi vinden. Ik wil nog heel lang doorgaan met schilderen”.
Onlangs is Britt uitgenodigd te exposeren in Nijmegen.