Zoë Diepenbroek

Zoë Diepenbroek

Zoë Diepenbroek
Zoë Diepenbroek

Zoë Diepenbroek Kunstenaar van de maand april, Atelier FrontaalKunst.

 De derde “Kunstenaar van de maand” die wij graag aan u voorstellen is Zoë Diepenbroek.

 

Zoë werkt al bijna 5 jaar op het atelier van FrontaalKunst. Hij maakt keramiek, tekeningen en schilderijen. Naast zijn werk als kunstenaar doet Zoë industriematig werk, hij geniet van deze repeterende activiteit.

Zoë houdt van voetballen, zwemmen, shoppen, muziek luisteren, terrasje pakken en gezellig uitgaan. Zoë is een echte Bourgondiër. Hij is speels en creatief en hij geniet ervan om op de vrijdag na de lunch te “keten”. “Keten” kan inhouden dat er met enkele mensen samen, de zang van Tibetaanse monniken wordt nagezongen, kippen of andere dieren worden geïmiteerd of er wordt een act van Buurman Bassie opgevoerd. Het is onbegrijpelijk dat Zoë onlangs met toneel spelen, wat hij enkele jaren heeft gedaan, is gestopt. Zoë is erg sociaal en vindt het fantastisch om met andere kunstenaars samen aan een groter project te werken.

 

Keramiek:

Mensen uit de directe leefomgeving van Zoë, waaraan hij erg gehecht is, familieleden, huisgenoten en vrienden, zijn de inspiratiebron voor de meeste kunstwerken die hij maakt. Zoë werkt vanuit een gevoel dat een bepaald mens bij hem oproept, hoe iemand er exact uitziet doet voor hem niet ter zake.

Als hij mensen uitbeeld zitten armen en benen direct aan het hoofd vast (kopvoeters). Pas de laatste tijd komen er in sommige schilderijen die hij maakt wel eens mensfiguren voor die buiken hebben.

Zoë heeft een groot aantal huizen gemaakt, o.a. de huizen van zijn ouders, zijn zussen, het Thomashuis Baarn en de huizen van enkele vrienden. Zoë geeft deze werkstukken namen als Haarlem, Amsterdam of Huizen, de plaatsnamen van de steden of dorpen waar de persoon die hij in gedachten heeft, woont. Een enkele keer voegt hij een aantal kleinere figuurtjes toe die de bewoners van het huis of hemzelf voorstellen.

Zoë heeft ook veel kastelen gemaakt. De ridder is dan soms gewoon aan het gebouw vast gekleid. Verder maakte hij incidenteel beelden van idolen zoals; Buurman Bassie, Herman Brood of Ramses Shaffie.

Tijdens vakanties ziet Zoë ook wel motieven die hem inspireren tot een kunstwerk. Onlangs heeft hij een zeehond en zelfs het eiland Schiermonnikoog in klei uitgebeeld.

 

Tekenen en schilderen:

Naast keramiek maakt Zoë tekeningen en schilderijen. Zoë maakt vaak als hij aan een werkstuk begint grote ingewikkelde tekeningen. Elk streepje, vierkantje of krulletje heeft dan een betekenis. Omdat Zoë meestal na het tekenen met acrylverf de zaak gaat “inkleuren” verdwijnt deze tekening geheel en al achter een vette laag verf. Zoë is een echt schilderbeest, hij schept de verf met de kwast op van het palet en mengt de kleuren in dikke lagen direct op het doek. Hij past de kleuren al schilderend aan tot hij tevreden is over de kleurenpracht. Als deze actie voorbij is, stopt hij, het schilderij moet eerst drogen. Zoë maakt dan, soms na een paar weken pas, het schilderij af door er een figuur overheen te tekenen met acrylstiften, soms vindt Zoë het echter zo ook wel ok en blijft het doek abstract. Zoë werkt zowel op doekjes van amper 15 x 15 cm als op doeken van 1 x 1 meter.

 

Het is verbazingwekkend dat Zoë vanuit een klein dagelijks perspectief in staat is zoveel inspiratie te putten om een grote verscheidenheid aan keramische werkstukken, schilderijen en tekeningen te maken, die direct tot je gevoel spreken.

 

Enkele werkstukken van Zoë Diepenbroek worden gedurende de maand april getoond bij:

  • Restaurant Greenfields Amsterdamsestraatweg 42 3741 GS Baarn en bij
  • Restaurant Brassen op de Brink Brinkzicht 17 3743 EX Baarn.
  • Fair met Flair, Laanstraat 106,  3743 BJ Baarn.
  • Ook RTV Baarn schenkt aandacht aan de kunstenaar van de maand.